Het met proprioceptieve zooltjes behandelen van klachten aan de voeten, knieën, heupen, rug, schouders en nek die ontstaan zijn door een verkeerde houding.

Podoposturale therapie is een behandelwijze waarbij klachten worden behandeld door middel van individueel aangemeten inlegzolen. Deze zolen worden ook wel aangeduid als proprioceptieve zolen. De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog Dr. R.J. Bourdiol. De therapie berust op het verschijnsel dat elke afwijking van de stand van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam met zich meebrengt. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand tot gevolg. Deze stands- en houdingsveranderingen kunnen leiden tot diverse klachten waaronder chronische knie-, heup-, rug- en nekpijnen.

Afhankelijk van de klachten worden dunne inlegzooltjes vervaardigd en geplaatst in het schoeisel van de cliënt. In deze inlegzooltjes zijn elementjes geplaatst die een dikte hebben van slechts een paar millimeter. Deze elementjes worden aangebracht op zeer specifieke plaatsen van die inlegzolen, afhankelijk van het klachtenpatroon. Wanneer u de inlegzolen gaat dragen heeft het lichaam enige tijd nodig om zich aan te passen. Dit kan zich de eerste week uiten in een lichte spierpijn. De verschillende spierketens worden immers anders aangespannen. Om een te grote overgang te voorkomen werkt de podoposturaal therapeut in veel gevallen met een opbouwsysteem.

Meestal volgen na het eerste bezoek een paar controles met tussenpozen van enkele weken tot maanden waarbij de nodige correcties worden aangebracht.

Daarna zijn de controles een of twee keer per jaar. Indien er zich tussentijds
klachten voordoen kunt u zelf uiteraard eerder contact opnemen.
De proprioceptieve zolen mogen niet worden gezien als steunzolen.

Steunzolen, de naam zegt het al, ondersteunen de voeten passief waardoor de voetstand wordt veranderd. De proprioceptieve zooltjes werken direct in op het actieve houdings- en bewegingsmechanisme van het lichaam via de
zogenaamde proprioceptieve elementen in de spieren en pezen die reageren op druk en trek. Ze zijn van belang voor het handhaven van de houding en beschermen de spieren tegen overrekking. Wanneer een spier wordt gerekt of er druk op wordt uitgeoefend zorgt het zenuwstelsel voor spanningsverhoging van de spier. De regulatie van houding en beweging gebeurd voornamelijk via dit proprioceptieve mechanisme.

Meer...