Voetverzorging bij diabetespatiënten vereist extra zorg. Regelmatige controle (en indien nodig een behandeling) door een pedicure die gespecialiseerd is in het behandelen van diabetespatiënten kan ernstige gevolgen voorkomen. Hieronder leest u meer over de diabetische voet en de reden waarom pedicures daarvoor speciaal gecertificeerd moeten zijn.

Diabetische voeten vereisen extra zorg

De voeten van diabetespatiënten kunnen namelijk extra kwetsbaar zijn en hierdoor is een speciale behandeling geboden.
De voeten van diabetespatiënten zijn vaak extra kwetsbaar omdat:

  • de bloedsomloop in de benen en voeten kan verminderen.
  • het gevoel in de voeten kan verminderen of helemaal uitvallen.
  • de voeten van stand kunnen veranderen waardoor drukplekken en wonden kunnen ontstaan etc.

Algemene adviezen voor de diabetespatiënt

  • controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huidbeschadigingen.
  • ga regelmatig fietsen of wandelen en doe (dagelijks) voetoefeningen.
  • laat uw voeten behandelen door een professionele pedicure die is aangesloten bij ProVoet met de aantekening “Diabetische Voet”.

Wanneer gaat een diabetespatiënt naar een pedicure?

Het is raadzaam om enkele malen per jaar, ook als er geen voetklachten zijn, naar een professionele medisch pedicure te gaan die lid is van ProVoet. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk een van de belangrijkste taken van de medisch pedicure. Naast de voetbehandeling geeft de medisch pedicure adviezen over verzorging van de voeten en de keuze voor schoenen. Omdat in mijn praktijk met meerdere disciplines gewerkt wordt kan , indien nodig, (steun) zolen gemaakt worden om drukplekken te ontlasten etc.

Vergoeding

Medisch pedicure bij diabetespatiënten is basisverzekerde zorg. Dat wil zeggen dat u, als u daarvoor in aanmerking komt, de uiterst medisch noodzakelijke voetzorg vergoed krijgt. Als u niet in aanmerking komt voor de basisverzekerde zorg, kunt u de behandeling (gedeeltelijk) vergoed krijgen op grond van uw aanvullende verzekering. Informeer hiernaar bij uw verzekeraar!